zondag 22 juni 2014

De sociale kaart: Cliënt A

Leefgebied 1: Somatisch functioneren.
De cliënt geeft aan dat hij zich prima zelf kan verzorgen. Hij gaat regelmatig kleren kopen. Dit is ook tevens een hobby van hem. Hij loopt er altijd netjes en verzorgd bij. Ook vertelde hij dat er netjes bij lopen erg belangrijk voor hem is. Hij vertelde dat hij er fysiek goed aan toe was. Hij was blij dat hij nog zoveel zelf kon doen. Alleen vindt hij het jammer dat hij hartproblemen heeft gehad.

Leefgebied 2: Verslavingsproblematiek.
Ik heb geen verslavingsprobleem of medicatie die ik gebruik.

Leefgebied 3: Geestelijk functioneren.
De cliënt vertelde dat hij een nare tijd achter de rug heeft die veel invloed op hem heeft gehad. Hij vertelde dat het is begonnen met een herseninfarct. Na dit herseninfarct is hij gaan revalideren. Toen hij klaar was met revalideren heeft zijn toenmalige vrouw gezegd dat hij psychisch en geestelijk veranderd was, waardoor ze niet meer langer met elkaar samen konden leven. De cliënt heeft een halfjaar intern bij Mondriaan gezeten. Hierbij moest hij diverse gesprekken aangaan met een bemiddelingspersoon, maar dit heeft tot niks geleid volgens de cliënt. Daarna heeft hij de draad weer opgepakt en heeft hij 10 jaar in een kopieerzaak gewerkt. Hij vertelde dat zijn opstandig gedrag de schuld was van zijn herseninfarct en dit was de reden waarom zijn toenmalige vrouw bij hem is weggegaan na 50-jaar getrouwd te zijn. De cliënt heeft geen ziekte inzicht, maar aan de hand van zijn dossier is gebleken dat hij erg narcistisch is en daarbij erg cognitief achteruitgaat. Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf en gebrek aan inlevingsvermogen. De cliënt heeft een andere belevingswereld, waardoor hij die belevingswereld als waarheid ziet. Ook is hij nog altijd erg opdringerig naar zijn ex-vrouw toe en heeft hij moeite om zijn dochter te begrijpen, omdat hij vasthoudt aan zijn eigen belevingswereld.

Leefgebied 4: Praktisch functioneren.
De cliënt vertelde dat orde en netheid hoog bij hem in het vaandel staat. Dit kun je terugzien in zijn manier van werken. Hij is vooral goed in technische vaardigheden, zoals houtbewerken, mozaïeken en het gebruiken van gereedschap. Hij kan deze creatieve vaardigheden kwijt op de zorgboerderij. De cliënt vertelde dat hij thuis ook heel netjes was in huis en het onderhouden van zijn auto. Hij ziet zichzelf als een leider in de hobbyruimte , omdat andere cliënten tegen hem opkijken.

Leefgebied 5: Woonsituatie.
De cliënt vertelde dat hij nog thuis woont in een luxe appartement. Daar woont hij alleen en krijgt 3 uur per week huishoudelijke hulp. Deze hulp doet voornamelijk het poetsen in huis, omdat de cliënt dit niet meer zelf kan bijhouden. De woonvaardigheden die de cliënt heeft zijn: Het doen van de was, strijken, het huis onderhouden op het gebied van huishoudelijke klusjes en hij onderhoud zijn auto zelf.

Leefgebied 6: Sociale contacten.
De cliënt weet zowel zijn informele als formele relaties te onderhouden. Hij doet zelf zijn bankzaken, maar voor de belastingdienst heeft hij wel een persoon die hem hiermee helpt. Het onderhouden van de relaties gaat uitstekend. Ook op de zorgboerderij trekt hij zich op aan andere cliënten waarmee hij dezelfde interesses heeft.

Leefgebied 7: Dagbesteding.
De cliënt vertelde mij hoe een gemiddelde dag per week eruitziet voor hem.
’s Morgens staat hij om half 8 op en gaat zichzelf verzorgen. Daarna gaat hij ontbijten en rijdt hij met zijn eigen auto naar de zorgboerderij. Op de zorgboerderij krijgt hij de dagelijkse dagbesteding, zoals houtbewerken, verven, tuinieren en strijken. Als hij thuis is doet hij meestal zijn auto poetsen, de post nakijken en om 6 uur het nieuws kijken. Het ’s avonds gaat hij spellen spelen bij bejaardenhuis Dr. Calshof. Als hij thuis is gaat hij nog tv kijken en eet hij nog een beetje of drinkt hij nog een glaasje bier.

Leefgebied 8: Financiën.

De cliënt krijgt een AOW-uitkering. Ook krijgt hij een uitkering vanuit Duitsland, omdat hij daar 21 jaar heeft gewerkt. Daarbij heeft hij 22 jaar gewerkt bij het Licom-hoofdkantoor. Als privéchauffeur van de directeur en als receptionist en telefonist. Hij krijgt een gemiddelde van 1850 euro per maand. Hij besteedt niet veel geld aan levensmiddelen, omdat hij 5 dagen per week op de zorgboerderij is waar hij wordt voorzien van dagelijkse kost. Hij geeft wel het geld uit aan kleding, benzine, aan zijn auto en het 5 keer per week komen naar de zorgboerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten