Praktijk dagboek

Week 1:
We hebben deze week te horen gekregen dat onze doelgroep is mensen met een lichamelijke beperking. Wij zijn begonnen met te kijken naar wat mensen met een lichamelijke beperking nu zijn. Welke beperkingen vallen hieronder en wat is de definitie van mensen met een lichamelijke beperking. Door hierop te oriënteren kunnen we als groep een beeld vormen over de groepering. En weten we waarover we praten als we het hebben over mensen met een lichamelijke beperking. Verder hebben we twee sociale kaarten afgenomen op onze stageplaats, omdat hier ook een aantal cliënten waren met een lichamelijke beperking. Ook zijn we deze week begonnen met te kijken naar welke personen je kent om te gaan interviewen voor taaktoets 1. Door dit met elkaar te bespreken kwamen we erachter dat er een grote diversiteit is binnen onze doelgroep. Het betreft van jong tot oud en komt voor in alle sociale klasse. Het leek ons verstandig om vooraf te bespreken dat ieder een interview afneemt met een persoon die andere beperking heeft, zodat we niet allemaal hetzelfde hebben. Hierdoor krijgen we een beter en objectiever beeld van onze groepering.

Week 2:
We hebben deze week de keuzes gemaakt wie we gaan interviewen voor taaktoets 1.  We hebben er voor gezorgd dat niet ieder lid van de groep iemand interviewt met dezelfde beperking. We hebben een begin gemaakt aan onze blog. We hebben al een aantal criteria punten op de blog geplaatst, zoals onze oriëntatie. Daarna hebben we ons georiënteerd op de beoordelingscriteria van taaktoets 1. Na het bespreken van de criteria zijn we gaan bespreken hoe we de interviews gaan aanpakken. Een aantal groepsleden vonden het moeilijk om een interview af te nemen, omdat dit met vreemde mensen is en je vraagt naar persoonlijke aspecten uit zijn/haar leven. Sommige in onze groep hadden daar geen moeite mee en deden geen interview afnemen, maar deden dit aan de hand van een formeel gesprek. Hierdoor zal de student als de geïnterviewde persoon zich meer op het gemak voelen.

Week 3:
Ieder groepslid heeft een interview afgenomen met iemand met een lichamelijke beperking. Na het in contact te treden met deze doelgroep zijn we tot nieuwe inzichten gekomen. We hebben gemerkt dat deze doelgroep meer mogelijkheden heeft dan je denkt. Opvallend was dat de eerste indruk die we hadden dat deze groepering zielig was totaal verdwenen was. Door elkaars interview terug te koppelen konden we ideeën opdoen voor onze manifestatiekraam. De ideeën waar we iets mee willen gaan doen zijn de mogelijkheden van deze groepering. In elk interview kwam naar voren dat ze niet naar de beperkingen keken, maar naar de mogelijkheden en zo goed mogelijk konden omgaan met hun beperking. We waren het er unaniem over eens dat dit een belangrijke kracht was van deze doelgroep.  Het doorzettingsvermogen van deze doelgroep om niet op te geven, maar toch door te gaan met het leven. Ook hebben we nieuwe ideeën opgedaan voor ons blog. We zijn erachter gekomen dat mensen eerder geneigd zijn om foto’s en video’s te kijken, dan het lezen van teksten. We hebben daarom de keuze gemaakt om actuele videofragmenten en foto’s toe te voegen aan ons blog, zodat dit aanspreekt bij de lezer. Dit maakt het bezoeken van onze blog laagdrempelig en is dit ook begrijpbaar voor elke bezoeker van onze blog.

Week 4:
We zijn ons verder gaan verdiepen in de groepering. Maurice is naar zijn oma geweest die door een herseninfarct uitval heeft aan de linkerkant van haar lichaam. Hij heeft een aantal foto’s gemaakt voor op de blog, zodat andere mensen kunnen zien welke aanpassingen er in een huis mogelijk zijn.  Door de Wmo  heeft zijn oma aanpassingen in het huis gekregen. Hierbij moet je denken aan een verhoogd toilet, traplift, drempelstrips en badkameraanpassing. Door de foto’s van deze aanpassingen kunnen andere mensen ook een kijkje nemen hoe een huis van binnen aangepast kan worden als je een lichamelijke beperking hebt. Ook zijn we deze week begonnen met het bedenken van onze doelen voor de manifestatie. We hebben na onze oriëntatie en het in contact komen met de groepering ervaren, dat deze doelgroep de kracht haalt uit de mogelijkheden die er zijn om te leven met een beperking. Ook hebben we ervaren dat er een vertekend beeld is over onze groepering. De meesten denken aan mensen die ledematen missen als ze denken aan onze groepering. De niet voor de hand liggende lichamelijke beperkingen, zoals een bril, stotteren of brandwonden worden vaak niet gezien als lichamelijke beperking maar zijn dit wel. Dit zijn de twee aspecten die ons zijn opgevallen, waarop wij onze doelen gaan baseren.

Week 5:
We hebben ons blog gepresenteerd aan de andere subgroep. De feedback die we kregen was dat het erg kaal uitzag en het iets vrolijker en aantrekkelijker mocht uitzien. Deze feedback hebben we in acht genomen en hebben deze week  besteed om de blog aantrekkelijk en laagdrempelig te laten uitzien. Dit hebben we gedaan door veel foto- en videomateriaal op onze blog te plaatsen. Ook de grote lappen tekst hebben we verwijdert. De essentie van elk stuk kun je nu terug vinden op onze blog, zodat het niet te langdradig is. Ook hebben we gekeken of we ons voldoende als groep hebben georiënteerd op onze groepering. Dit hebben we gedaan aan de hand van het terugblik en vooruitblik verslag. Door dit verslag konden we zien of ons beeld is verandert en welke stappen we hebben ondernomen. We zijn deze week ons gaan richten op het bedenken van activiteiten en het maken van een draaiboek. Tijdens het OT hebben we onze ideeën gewisseld en onze doelen besproken. De andere subgroep vond onze ideeën goed, maar vroeg zich af hoe we dit gaan realiseren. Dit was voor ons een punt om volgende week goed over na te denken.

Week 6:
We zijn deze week begonnen om te kijken hoe we onze doelen gaan realiseren tijdens de manifestatie. We kwamen op het idee om een spel te maken en daarbij vragen te maken die gaan over een lichamelijke beperking. Een spel is laagdrempelig en mensen zijn geneigd om eerder mee te doen. Het spel zal uitgewerkt worden op een groot doek, zodat het overzichtelijk blijft en andere lokt om mee te doen. Het doel van dit spel is dat mensen vragen krijgen over lichamelijke beperkingen, waarvan ze nog niet bewust waren dat dit ook lichamelijke beperkingen zijn. Ook de verscheidenheid van lichamelijke beperkingen zal tijdens dit spel er aan toedragen, dat mensen geïnformeerd worden over de diversiteit van lichamelijke beperkingen. De vragen zullen ondersteund worden door informatie, foto’s of video’s die geplaatst zijn op onze blog en gelinkt aan de vragen. Daarnaast zal onze kraam ondersteuning geven met informatie en ervaringen van ons over de groepering. Ook willen we vertellen welke beeldvorming wij hadden en hoe deze is verandert, maar zijn wij ook geïnteresseerd in welke beeldvorming de bezoekers hebben van de manifestatie. Wij gaan onze ideeën volgende week bespreken met de andere groepen tijdens de try-out, zodat we het spel kunnen uitproberen en kijken of het werkt.

Week 7:
Wij hebben het idee en doelen voor onze manifestatie gepresenteerd aan twee andere groepen tijdens de try-out.  We hebben hierop veel feedback gekregen, waarmee we onze kraam en het spel beter konden maken. De feedback op het spel dat we hebben gekregen is dat er meer dynamiek moet komen. Hierdoor wordt de speler verleid om zijn best te doen. Een tip die we kregen is om het spel party & co als voorbeeld te gebruiken. Op de kraam kregen we belangrijke feedback dat we al onze keuzes moesten onderbouwen met theorie. Dit hadden wij niet begrepen en vonden het fijn om deze feedback te krijgen. Na de try-out hebben we ons bij elkaar gepakt en zijn de feedback van de try-out gaan verwerken. Bij het spel hebben we “doe”vragen toegevoegd, hierbij moet de speler een opdracht doen om verder te komen in het spel. Dit kan zijn iets uitbeelden, liplezen,blinddoeken of tekenen. Door deze opdrachten komt er meer dynamiek in het spel en nodigt het andere mensen ook uit om mee te doen. Daarnaast hebben we een andere activiteit bedacht, waardoor de bezoeker ervaart welke beeldvorming er is over de groepring en hoe zij het liefst gezien willen worden. De activiteit die we bedacht hebben is de kwaliteitenmuur. Op deze muur zullen verschillende uitspraken staan van mensen met een lichamelijke beperking hoe zij hun beperking ervaren of hoe zij graag gezien worden. Voordat de bezoekers de kwaliteitenmuur zullen betreden vragen we welk beeld zij hebben over deze doelgroep. Na het betreden van de kwaliteitenmuur willen we het nog eens vragen en willen we kijken of het beeld is verandert. Daarbij zullen wij in het kort vertellen welke ervaringen wij hebben opgedaan door in contact te komen met deze doelgroep. Ook de aankleding hebben we aangepast. We laten de mogelijkheden van deze groepering zien. Verschillende hulpmiddelen zullen we tentoonstellen, zodat de bezoekers een beeld kunnen vormen welke middelen mensen met een beperking gebruiken, zonder dat ze er direct mee worden geconfronteerd. Al onze activiteiten hebben we onderbouwd met theorie en zal beschreven staan in onze onderbouwing.

Week 8:
Deze week hebben we alle voorbereidingen getroffen voor onze marktkraam op de manifestatie. We hebben het spel in het groot uitgewerkt en de kwaliteitenmuur gemaakt. Ook hebben we alle spullen verzameld om tentoon te stellen tijdens de manifestatie. Tijdens het laatste OT voor de manifestatie hebben we besproken welke feedback we hebben ontvangen en hoe we deze verwerkt hebben. Daarnaast hebben we de puntjes op de i gezet. We hebben samen nog eens onze onderbouwing door besproken, zodat ieder lid van onze groep zich kan verantwoorden tijdens de manifestatie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten