zondag 22 juni 2014

De beeldvorming van de maatschappij

De beeldvorming van de maatschappij over mensen met een lichamelijke beperking is de cultuur van belangrijke invloed over de houdingen die men aanneemt. Tegenwoordig  neemt men vaak onkritische en onbewuste vooroordelen over, die door onze omgeving worden aangereikt.
Deze beïnvloeding geeft de maatschappij  gevoelens van vervreemding, van afstoting en onze­ker­heid, waardoor zij contacten liever vermijden. Dit komt vanwege het feit dat deze doelgroep afwijkt van de standaard mens. Dit roept tot onhandigheid in de omgang, het goed­ bedoeld maar mis­plaatst to­nen van medelijden of paternalisme. De oorzaak van onze cultuur is dat er een gebrek is aan informatie in de maatschappij over deze groepering. Men wordt weerhouden om met deze groepering in contact te komen, omdat men deze mensen het liefste niet ziet of mee in contact treedt. Dit veroorzaakt de angst en onbegrip voor mensen met een lichamelijke beperking(Klerk,2007). Aan de andere kant heeft de maatschappij bewondering voor deze groepering. Ze worden steeds vaker gezien op straat en onder de mens. Dankzij hulpmiddelen wordt het mogelijk gemaakt dat deze mensen ook mee participeren in de samenleving. De maatschappij staat versteld welke mogelijkheden het geeft voor het bevorderen van deze groepering. Deze mogelijkheden worden via de overheid mogelijk gemaakt. Men vindt het ondanks de angst toch belangrijk dat iedereen het recht heeft om een zo normaal mogelijk leven te leiden(Campen,2006).  

Bron: Campen, C. (2006). Gezond en wel met een beperking: Ervaren kwaliteit van leven en functioneren van mensen met langdurige lichamelijke beperkingen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten